Kiitos, Jukka Valtanen!
Oy HIFK-Hockey Ab:n toimitusjohtaja Jukka Valtanen lopetti virassaan 30.4. HIFK Fan Club kävi haastattelemassa Valtsua ennen jäähyväistapahtumaa.
Urakkasi HIFK:ssa alkoi keväällä 2008. Muistatko mikä oli ensimmäinen asia, jota ryhdyit korjaamaan?
- Saavuin tilanteeseen, jossa seuran talous vaati välittömiä korjaustoimenpiteitä. Olin mukana joukkueen toiminnoissa helmikuusta alkaen, ja varsinainen sopimus IFK:ssa alkoi toukokuun ensimmäisenä päivänä. Sinä keväänä IFK putosi pleijareista ensimmäisellä kierroksella, ja tilikaudesta tuli lopulta karmaisevat tappiot. Kansainvälinen pankkikriisi aiheutti lamakauden, ja erityisesti rahoitusala oli tiukoilla Suomessakin. Kesän päättyessä olimme pakotettuja hakemaan lisää pankkilainaa, jotta selviäisimme kuluista, joihin omassa kassassa ei ollut enää varoja. Neuvotteluissa ei ollut mitään ongelmia, HIFK:n nimen ansiosta, mutta kuitenkin viikkoa myöhemmin pankki kieltäytyi lainan antamisesta, samoin kuin entisten erääntymässä olevien luottojen jatkamisesta. Tässä vaiheessa edessä olevat likviditeettiongelmat nousivat jo kertaluokkaa vakavammiksi. Sen jälkeen IFK:n omistanut Ligaföreningen HIFK rf. suostui osakeantiin, jolla saimme kriittisen tärkeän rahoituserän toiminnan jatkamiseksi. Heikko taloussuhdanne vaikutti vielä seuraavaankin kauteen, ja tilikauden tulos jäi jälleen puolisen miljoonaa euroa tappiolle. Siitä eteenpäin onneksi saimme käännettyä kurssia, ja talous nousi nopeasti terveemmälle pohjalle.
Johdatit IFK:n voitotollisiin tilikausiin 12 kertaa peräkkäin. Ainoat negatiiviset tulokset tulivat vasta viimeisistä vuosista, kun valtioneuvoston ja Aluehallintoviraston värikkäillä päätöksillä yleisömääriä rajoitettiin milloin mihinkin lukemaan. Pyyhkikö koronapandemia pois kaiken taloudellisen tuloksen, mitä saitte 2010-luvulla kerättyä?
- Heti alkuvuosina halusin varmistaa, että tilanne ei olisi niin paha minun seuraajalleni. Saatuja tuloja suojeltiin maltillisesti, ja keräsimme varoja puskuriksi pahojen aikojen varalle. Yhtiön oma pääoma on kasvanut, ja tilit ovat paremmassa kunnossa kuin tullessani. Suuri kiitos kuuluu vahvalle IFK-yhteisölle, joka aina seisoo oman joukkueensa tukena, sekä yhtiön pääomistajille, jotka eivät ole halunneet nostaa osinkoja saavutetuista liikevoitoista. Näiden varojen turvin IFK on yhä turvallisesti omavarainen, ja pystyy osallistumaan vielä Helsinki Garden -hankkeen eteenpäin viemiseen.
- Viimeiset kaksi kautta rajuilla koronarajoituksilla on ollut jopa kriisijohtamisen aikaa, mutta onneksi kaikki aiempien vuosien työ ei ole valunut hukkaan. Tilanteesta huolimatta olimme tekemässä vahvaa tulosta joulukuuhun saakka, mutta uusi kierros yleisösulkuja vuoden vaihteessa tarkoittaa, että vajaalla kapasiteetilla emme voi päästä voitolliseen tulokseen. Jos keväällä saadaan pelata täyden yleisön edessä pitkälle mitalipeleihin saakka, voi normaalisti saada 400-500 tuhatta euroa voittoa, tai jos kausi päättyy sääleihin, voi tuloksena olla saman verran tappiota. Matsien tulokseen täältä ei voi vaikuttaa, mutta yritetään pitää keinulautaa tasapainossa niin, että toiminta olisi keskimäärin kannattavaa.
Toimikautesi alkuvuosina 2010-luvun taitteessa Stadi oli jakautunut kahtia IFK:n ja Jokereiden välillä. Mitä keinoja painotitte, että IFK saisi isomman palan kakusta?
- Kaikkein tärkeintä oli suorittaa omat tehtävät mahdollisimman hyvin. Keskityimme omiin asiakkaisiin ja omiin tapoihimme, ja yritimme tehostaa omaa toimintaa naapurin tekemisistä välittämättä. Joukkueella oli jo vahva kannattajakunta ja paljon tukijoita, mutta heidän potentiaalia ei vielä käytetty tehokkaasti. Koko tiimi täällä on tehnyt hienoa työtä, ja yhteisö on nyt entistäkin tiiviimmin IFK:n tukena. Jokereiden lähtö Venäjälle KHL-katastrofin pariin ei muuttanut mitään meillä, jatkoimme omia töitä omalla tavalla ja yritimme olla entistäkin parempia. Osana viihde- ja tapahtuma-alaa jääkiekko on saanut kilpailua jo kaukalon ulkopuoleltakin, ihmiset käyttävät nykyään enemmän rahaa ja vapaa-aikaansa esimerkiksi ravintoloihin tai konsertteihin. Tai kotisohvaltakin saa tehtyä paljon kivaa suoratoistopalveluiden kautta, jos ei halua käyttää aikaa mihinkään ylimääräiseen. Näiden kanssa voimme kilpailla vain vahvoilla kokemuksilla, eli hyvätasoisilla peleillä sitoutuneen yleisön luodessa tunnelmaa katsomossa. Jos Nordiksella olisi tylsää ja hiljaista, olisi kuluttajan vaihtoehtona rahoilleen paljon muutakin kuin jonkin toisen joukkueen lätkämatsit.
Onko Nordiksella istuva katsoja nykyään taloudellisesti arvokkaampi seuralle, kuin 2010-luvun alussa?
- IFK on pitänyt lipunhintojen korotukset maltillisina. Ennen koronavuosia kotipeleissä oli erittäin hyvät yleisömäärät, mikä on seuralle tärkein selkäranka koska hallimyynti menee eri toimijalle. Paikalla olevilla katsojilla on tärkeä rooli myös osana tuotetta. Joukkue koetaan kiinnostavaksi, kun halli on täynnä, lisäksi aktiivinen ja uskollinen yhteisö sitouttaa muita yrityksiä yhteistyöhön IFK:n kanssa.
- Positiivinen asia koronapandemiasta oli, että meidän oli pakko uudistaa tuotettamme, kun katsojien määrää rajoitettiin. Tarvitsimme uudenlaisia tapoja olla yhteydessä kannattajiin, vaikka halliin ei päässytkään. Taas oman toimiston työntekijöiltä löytyi rautaista ammattitaitoa, ja ottelutapahtumiin saatiin lisättyä omat virtuaaliset studio-osuudet tai vaikkapa etäyhteyksillä toteutettu fanitapaaminen pelaajien kanssa. Silti haluamme aina nähdä mahdollisimman monta ihmistä paikan päällä Nordiksella, sillä kotiyleisön tukea ei voi korvata ja koronakausien aikana IFK on menettänyt enemmän pisteitä kotonaan kuin fanien huutaessa katsomossa. Tunnelman kokee parhaiten yhdessä muiden punaisten kanssa.
Venäjän aloittama sota Ukrainassa tyhjensi nopeasti kaikki eurooppalaispelaajat KHL:stä. Miten IFK oli varautunut runsaiden pelaajasiirtojen vaatimaan lisäbudjettiin?
- Siirtomarkkinoiden yhtäkkinen ylitarjonta tuli samanlaisena yllätyksenä kaikille joukkueille. Meillä oli pitkän aikavälin päätösten ansiosta talous saatu niin vahvaksi, että edes kahden vuoden rajoitukset eivät tyhjentäneet koko kassaa. Edelleen toimimme mielestäni maltilla, mutta tilaisuudesta täytyi toki ottaa kiinni ja saimme tehtyä joukkueesta entistäkin vahvemman kevään ratkaisupelejä varten.
Mitkä asiat ovat jääneet parhaiten mieleen ajastasi IFK:ssa?
- Tullessani nuorena miehenä IFK:hon, suunnittelin jatkavani nopean projektin jälkeen muualle. Nyt 14 vuotta myöhemmin tunnen haikeutta jo etukäteen ajasta ilman IFK:ta, enkä antaisi yhtäkään vuosistani pois. Tämä yhteisö ja yhteisöllisyys on ollut iso osa saamastani palkkiosta, samoin kuin hienot työkaverit, jotka ovat auttaneet onnistumaan tehtävissä vuosien varrella. Tärkein yksittäinen asia minulle henkilökohtaisesti on naisten ja tyttöjen jääkiekon volyymin kasvu, ja tänä keväänä jopa menestyksen saavuttaminen naisten sarjoissa näin nopeassa ajassa.
Tehtävien siirtyminen uudelle toimitusjohtajalle tapahtuu virallisesti 1.5.2022. Millaisena henkilönä pidät tulevaa IFK-toimaria Markus Lindströmiä?
- Markus on ollut todella vahva oikea käsi minulle, ja olemme työskennelleet samoilla raiteilla ihan alusta saakka Lindströmin vaihtaessa Bluesista IFK:hon. Tein viime keväänä päätöksen, että vuoden kuluessa on hetkeni jättää paikka seuraavalle. Tilanne oli helppo minulle, kun tämä valinta oli mahdollista tehdä itselleni sopivaan aikaan. Nyt olemme käyneet tehtäviä yhdessä läpi, olen antanut vinkkejä historiasta ja Markus itse osaa hoitaa asiat tavallaan tulevaisuudessa. Kun Markus ottaa ohjat käsiinsä, niin koko organisaatio saa tilaisuuden kasvaa ja uudistua. Hallitukselle kiitokset hyvästä päätöksestä, olen varma, etten joudu katumaan siirtoani Markuksen viedessä joukkuetta omalla tyylillään eteenpäin. HIFK oli minulle ainut työpaikka jääkiekossa, jossa olen täydellä sydämellä mukana, ja nyt haluan vielä pysyä IFK-perheessä, vaikka nämä tehtävät jäävätkin menneisyyteen.
HIFK Fan Club esittää Jukka Valtaselle sydämelliset kiitokset urastaan IFK:n toimitusjohtajana. Valtsu on ollut erinomaisen pidetty ja ystävällinen persoona, joka on pitänyt IFK-kilven kiiltävänä kaikkien vuosien ajan. Valtasen tapa johtaa seuraa on lisännyt IFK:n arvostusta ja mainetta, eikä Valtsun ajalta jää mieleen mitään huonoja ratkaisuja. Jukka pääsi nostamaan Kanada-maljan vain kerran vuonna 2011, mutta toimitusjohtajan oma tontti eli liiketalous on yltänyt mitalisijoille joka vuosi ja HIFK:lla on aina kauden alkaessa ollut riittävän vahvat resurssit mestaruuden tavoitteluun jokaisella kaudella. HIFK Fan Club lahjoittaa läksiäislahjana Jukka Valtaselle elinikäisen fanikausarin, jolla Valtsu pääsee osallistumaan maksutta mihin tahansa fanitapahtumaan osana IFK:n kannattajayhteisöä.
En gång Valtsu, alltid IFK. Kiitos, tack.